Emmas Blogg

På äventyr genom Asien, Australien & Nya Zealand

Synagogan, Hare Krishna & Dramaten

Publicerad 2010-10-18 18:30:20 i Everyday,

Torsdags förra veckan bestod minsann av religions- och dramatenbesökardag i hufvudstaden med skolan. Vi fick välja vilka två av dessa vi ville hälsa på; synagogan, Hare Krishna, moskén och ett tempel (buddhistiskt). Jag valde, som rubriken avslöjar, Synagogan och Hare Krishna. Så det var bara att hoppa ur bussen efter färden upp och knalla till synagogan (den som ligger vid Bukowskis...). Den var väldigt vacker och orientalisk, men precis som vår guide sa ganska lik en kyrka också. Vi hade en jätteduktig tjej som berättade för oss om synagogan, om hur det är att leva som judinna osv. Sen fick vi se tora-rullarna som de läser ur när de har mässa, de ligger ju i den heliga arken, ett skåp som hon öppnade för oss och de var enorma! Såg ut som ett prisskåp men de var väldigt vackra. Visste ni att det tar 1-5 år att skriva en tora? Att en och samma människa måste skriva hela? Och om man gör ett misstag måste man börja om från början?

Bild innifrån synagogan, lägg märke till det underbara blå fönstret (som inte syns så jättebra här). Själv glömde jag kameran hemma för jag trodde att det skulle vara lika dåligt väder i Stockholm som i Nypan men det var finfint väder där uppe även om det blåste halv storm...)

Sedan hade vi lunch och paus och sedan tog vi oss till Hare Krishna. Där fick vi också höra om deras tro, ursprung och dagliga levnadssätt osv. Han som berättade var kanske inte lika bra som hon i synagogan men han var ändå bra och svarade på våra frågor. Det avslutades med att vi fick sjunga/be med dem - med en ganska mesig styrka på sången från våran sida.

Bakom kulisserna guidning på Dramaten var det som gällde efter det vilket var ganska intressant. Vi fick se lite av kostymförrådet (det är enormt!) och så fick vi gå ner under scenen och lite här och där. Efter det var det middagsrast så vi gick och käkade på Rice - sushimiddag! Yummie.

Klockan 19.00 startade föreställningen StormenDramaten. Jonas Karlsson, Claes Månsson, Stina Ekblad och Örjan Ranberg var några av skådespelarna i Shakespeare pjäsen. I 3 timmar inklusive paus höll det på med en blandning av långa dialoger, dockteater, dans och lite sång. Kan inte säga att det är det bästa jag sett, alls men den var säkert väldigt bra ur ett Shakespeariskt-fans perspektiv osv. Men lite kul att ha sett något verkligen "kulturellt" haha ;)

Jonas Karlsson som Caliban.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela