Emmas Blogg

På äventyr genom Asien, Australien & Nya Zealand

Uluru & Kata Tjuta

Publicerad 2012-11-04 03:56:47 i Äventyr,

En av höjdpunkterna på resan var så klart att få se och uppleva Uluru! Och uppleva den fick vi - vi har sett den i både soluppgång och solnedgång, i dagsljus på eftermiddagen och tidigt på morgonen innan och efter soluppgången. Det första vi gjorde vid Uluru var en liten kort promenad som till största delen bestod av att vår guide, Tom, berättade om några av aboriginernas myter och sägner som gäller Uluru, medan vi satt i skuggan i en grotta. För det var fett varmt! Därför gick vi upp så tidigt på dagarna för att hinna hikea innan det blev varmt vid 10-11-tiden. Vi fick även se i stort sett hela Uluru på en base-walk runt hela berget och Kata Tjuta fick vi uppleva genom Valley of the Winds där vi var i 2-3 timmar och vandrade.

Vi som icke aboriginer får inte veta hur de tror att Uluru självt kom till men de har berättar sina historier om hur vissa delar av berget formats. Olika aboriginstammar har olika historier och vissa historier handlar om "andar"/"förfäder" som kom från andra delar av Australien och kom till Uluru där något hände som satte avtryck i klippan och sedan fortsatte de vidare i Australien. Då lever aboriginerna så att de bara behöver förvalta arvet och historien om det som hände i just deras område, där de verkar och bor. (hoppas att ni förstår typ vad jag menar)

Kata Tjuta är ett annat berg (eller samling av berg) som precis som Uluru är väldigt heligt för urbefolkningen. Det är så pass viktigt för ritualerna som de går igenom från att de är "pojke" till att de är "man" att ingen utomstående får veta vad de gör eller exakt var de gör det, osv. Vi vet bara att det är väldigt viktigt för dem. Överallt i båda områdena (som ingår i samma nationalpark, Uluru-Kata Tjuta National Park) finns markerade gångstigar som de bestämt ber en att hålla sig på i och med att miljön är väldigt bräcklig.

Ayers Rock och the Olgas är vanliga namn som används för Uluru respektive Kata Tjuta. Dessa namn tror jag uppkom när britterna kom hit första gången, men är alltså inte de ursprungliga aboriginska namnen.

Att klättra på Uluru trodde jag var förbjudet men det är tillåtet även om aboriginerna INTE vill att man klättrar. Detta i och med att de själva aldrig bestiger berget (förutom när de ska inleda och avsluta en lång ceremoni som inte inträffar så ofta) i och med att det är farligt. Det är superbrant - vi såg där man kan klättra upp, det finns kedjor uppsatta som man kan hålla sig i. En anledning till att aboriginerna inte vill att man klättrar förutom att det är heligt för dem (precis som en kyrka eller moské bara att det är ett berg) är för att det representerar liv för dem genom de historier som utspelar sig där och de vattenhål som finns längs med bergsfoten. Antalet personer som har dött medan de bestigit Uluru är 30-50 personer och desto flera som har dött senare - hjärtattack, eller något annat i och med att de inte varit i form för klättringen och hur den sliter på kroppen. De som dött på berget gör det oftast pga uttorkning, att de ramlar på väg upp, ner eller från toppen - i och med att berget är helt kalt finns det inget som kan stoppa ett fall förutom marken nedanför. Detta upprör aboriginerna för det leder ju till att anhöriga till de som dött på berget förknippar Uluru med sorg och död när det i själva verket symboliserar det motsatta för aboriginerna. Det finns självklart flera anledningar till att de inte vill att man klättrar, men de orkar jag inte skriva här :)

Hoppas att ni har hängt med på något av det jag skrivit ;)

Kommentarer

Postat av: Richard Caspary

Publicerad 2012-11-04 10:44:55

Fantastiskt, vilka upplevelser. På nyårsafton 1999/2000 gjorde vi en förrätt som vi åt tidigt på kvällen då vi följde millenieskiftet genom de olika tidszonerna på klotet. Rätten döpte vi till Ayers Löjromsrock. Ha det bäst! Kram P

Postat av: Emelie

Publicerad 2012-11-04 21:27:28

Oj, oj så intressant att få läsa och ta del av dina erfarenheter och berättelser och även andras. Rusade genast in till min granne som är från Australien för att veta mer. Kul och lärorik läsning. Kram Emelie

Postat av: Marie-Louise Caspary

Publicerad 2012-11-10 16:49:05

Kära Emma,jag lär mig så mycket och det gläder mig att ni får så mycket kunskaper om kontinentens historia. Många turister glömmer att lära känna aborginernas historia. Har du läst "Follow the Rabbit Proof Fence" eller sett filmen?. Ser med intresse fram mot nästa inlägg. Bye mate/ Marie-Louise

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela