Emmas Blogg

På äventyr genom Asien, Australien & Nya Zealand

Maten i Vietnam

Publicerad 2012-09-22 16:45:25 i Äventyr,

Farfar (och ni övriga :)) - här kommer ett långinlägg om maten!

Till frukost har det blivit baguette för det mesta (Vietnam var ju fransk koloni för ett tag sedan). Och det finns inte så många olika att välja på, det är vit, ljus och luftig baguette som gäller. På första hostlet ingick frukost så där fick vi baguette med sylt och Glada Kossan-ost... Och ungefär så har frukostarna varit nu sista dagarna i HCMC också. Men i en period, när vi var i Da Nang och Nha Trang var det Wasa knäckebröd som gällde för det hade vi lyckats hitta i någon affär. Lite torrt kanske men det gick ner det också :)

I lunch och middagsmats-området har vi provat på det mesta som det vietnamesiska köket har att bjuda på, tycker vi i alla fall.

Nudlar - Det har varit nudelsoppor med platta, vita risnudlar och vårlök (har vi fått på flera ställen när vi båda två ätit vegetariskt... Therese är ju vego). Sen har vi provat på friterade nudlar med stekta grönsaker - smakade som salta pinnar. Stekta grönsaker och kött med risnudlar och sås osv. Heter pho på vietnamesiska.

Vårrullar - Med kött, utan kött, med krabba och räkor, ja man kan säga att vi har frossat i vårrullar (framförallt jag). Doppade i soja, någon form av asiatisk majonnäs och/eller sötsur sås. Oftast med ris.

Ris - Ja, när man inte får risnudlar får man oftast det vitaste, klibbigaste riset man ätit. Till kött, till grönsaker, till vårrullar. Vi envisas med att äta allt med pinnar vilket troligtvis gör att vi har "turist" stämplat i pannan för ofta äter vietnameserna med sked eller gaffel när det är ris eller soppa till mat. Heter cóm på vietnamesiska.

Baguette - Små gatuvagnar står det överallt som säljer verkligen allt möjligt. Ikväll käkade vi vietnamesiska baguetter med en fyllning som bestod av lite allt möjligt, vi tror att det bl.a. var - tofu, kyckling, mosad anjovis, koriander, soja, gurka, tomat och någon övrig sås. Therese åt såklart vego varianten.

Frasiga fyllda pannkakor - I ett hål i väggen i Da Nang åt vi detta. Små matiga pannkakor som de fyller med gottiga saker. Vi fick våra fyllda med böngroddar och vårlök. Kanske inte en jättesensation för smaklökarna men gott med soja till.

Sås - Till det mesta får man små skålar med sås. De mest populära hos mig och Therese är den sötsura och sojan. Sen finns det ibland torkad, smulad chili i en skål på bordet - väldigt starkt enligt Therese som har provat. Någon form av majonnäs brukar man få till vårrullarna också, den smakar ofta inte så mycket. Chilisås på flaska finns också och det är ofta lite läskigt orange och geléig i konsistensen, denna har jag valt att avstå men Therese som är lagd åt det lite starkare, kryddigare hållet när det gäller mat är ett stort fan.

Grönsaker - Ja, grönsaker blir det i varje lunch och middag och hälften av det vi äter har vi ingen aning om vad det är. Det är i alla fall mycket vårlök, salladskål, morötter, vanlig gul lök. Sen har vi även ätit ockra, tapioka fick vi smaka igår och mycket av en spenatliknande bladgrönsak som man ofta får ett berg av och som är supergott.

Kryddor - Oftast så är ju maten inte jättekryddstark utan stekt/kokt i någon god fisksås eller buljong. Ofta får man dock ett berg av mynta och/eller koriander vid sidan av sin rätt, förmodligen för att man ska kunna krydda själv antar vi. Salt och peppar står oftast inte på bordet, i alla fall inte salt men peppar kan man ibland hitta. Soja är ju den främsta saltmetoden i maten :)

Det här blev ett fett långt inlägg utan några bilder... Det är ju inte alltid det roligaste men nu vet ni vad vi tuggat i oss de senaste dagarna :)

Kommentarer

Postat av: Peter Caspary

Publicerad 2012-09-24 18:14:45

Käraste Emma,
Det var kul att läsa om det Ni äter. Jag hade ju hoppats på att det skulle vara litet mera läskigheter och så förståss !
Men det kommer väl - åtminstone finns ännu möjligheten så länge Ni är kvar i Asien. Men, det låter gott med alla grönsaker. Jag skulle gärna varit med.
Du får komma ihåg att laga när Du kommer hem.

Ta hand om Dig !

Kramar Farfar

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela