Emmas Blogg

På äventyr genom Asien, Australien & Nya Zealand

Båt i Bangkok

Publicerad 2012-09-30 18:14:16 i Äventyr,

Vi befinner oss fortfarande i Bangkok och precis som alla andra dagar har vi gått fötterna av oss. Bevis på att thailändarna är trevligt folk har vi fått mycket då vi bland annat stötte på en trevlig äldre kvinna som inte ville låta oss gå (för vi propsade på att vi skulle promenera vidare men det tyckte hon var galenskap) förrän vi satt oss i en tuktuk på väg till en pir för att ta en tur med en båt för att få se Bangkok. Så det slutade med att vi satt i en form av longboat, bara jag, Therese och en chaufför på väg bort från piren. Så vi fick se en annan del av staden i alla fall och det var ju kul.

Annars har vi bara gått och upptäckt en massa saker, bland annat Golden Mount där vi gick upp för en massa små trappsteg och fick en fin utsikt över staden.

13 timmar senare...

Publicerad 2012-09-29 18:10:36 i Äventyr,

Nu är vi framme i Bangkok efter en alldeles för lång resdag - 9 timmar skulle bussresan tagit. Efter 12 timmar (!!!) var vi framme med bussen och sedan ca 1-1,5 timmes promenad till hostlet. Anledningen till att det tog så pass lång tid med bussfärden var att det som vanligtvis tar 1 timme vid gränsen mellan Kambodja och Thailand idag tog typ 4 timmar! Antagligen var det den sämsta dagen ever att korsa gränsen på men gjort är gjort och nu är vi ju här :)

Angkor Wat

Publicerad 2012-09-28 04:14:07 i Äventyr,

Wat's up? ;)

Idag har vi blivit fullkomligt överfyllda med historia och fin kambodjansk kultur. Angkor Wat med grannar har vi besökt idag. Beväpnade med tuktuk och egen guide (för $40 för båda!) åkte vi mot Watarna imorse vid 8-tiden.

Fantastisk natur var det, eller snarare är det i Kambodja och inte minst vid templen. Vi har bestigit några av de värsta trapporna i våra liv och belönats med vackra vyer. Detaljrikedomen på sandstenskarvningarna är helt galen på vissa ställen - respekt till dem som gjorde dem!

Något av det vackraste (enligt mig, förutom A W) var det tempel/en del av ett tempel där det växte enorma träd PÅ byggnaderna. Rotsystemen vävde in och ut mellan stenblocken och både tryckte ner och höll upp byggnaden. På flera ställen hade de byggt supportställningar så att träden inte skulle kollapsa och riva byggnaden. Och träden var SÅ höga och stora! Helt galet.

Det sista vi gjorde var att beundra ett Angkor Wat inbäddat i djungel från ett annat tempel på toppen av ett berg och njuta av solnedgången (som dock inte blev så fantastisk som vi tänkt oss då det var ganska molnigt och inkommande åskväder).

https://cdn1.cdnme.se/cdn/6-2/1239805/images/2012/pic_5065060c9606ee4165e695eb.jpg" class="image">

Siem Reap

Publicerad 2012-09-27 02:30:42 i Äventyr,

Efter en liten busstur på 6,5 timmar kom vi idag fram till Siem Reap. Både jag och Therese tycker att naturen här i Kambodja är väldigt vacker. Det är väldigt öppet, grönt och mycket vatten. Vattnet beror nog mycket på monsunperioden. Sen är det klungor av buskar, träd och palmer. Husen är för det mesta byggda på pålar på landsbygden i och med de vattenmassor som kan uppstå.

På tal om monsun så har vi nu på kvällen varit med om det värsta åskovädret ever. På två sekunder började det blixtra, dundra, blåsa och VRÄKA ner regn. Såklart regnade det in men efter en stund lugnade det ner sig och en tjej från hostlet kom och torkade upp vattnet :)

När vi klev av bussen gjorde vi det mitt ute i ingenstans på en liten lerplätt. Där stod det såklart tuktukisar som väntade på att få köra in oss. Enligt busspersonalen gick det inte att köra närmare stan... Hmm... Enligt tuktuk-chaffisarna var det 6 km till staden. Vi går ju för det mesta men vi hoppade på en tuktuk för $2/person. Och det var en bit att åka! Det var skönt att vi inte gett oss den på att gå faktiskt.

När vi kommit fram till hostlet lastade vi av väskorna och gick för att undersöka staden. Den känns mindre än Phnom Penh och nästan lite vilda västern-aktig. Det är långa, breda gator med låga hus där restaurangerna ligger som har balkonger på andra våningen. Jag ska försöka ta kort så ni får se. Vi besökte även så klart en marknad (vi hann med att besöka en Art Market på kvällen). På Old Market införskaffade jag ett par fladdriga, knälånga pantalonger som kommer vara underbara att glida runt i här - väldigt bra när man ska täcka knäna vid diverse tempelbesök osv. Dock kan man väl säga att jag har lite att jobba på när det gäller prutningen, fick ner dem från $8 till $5,5 ;) men men

Extra inlägg - groda!

Publicerad 2012-09-26 13:47:00 i Äventyr,

Farfar - det här är till dig ;)

Idag beställde jag in något som jag inte ätit förut men som ofta förekommer på menyerna här borta - groda!

Det såg ut som på bilden. Alltså som en överkörd, platt Grodan Boll... Jag vågade inte mig på mer än låren (vet inte om man äter ngt annat). Så läskigt var det inte men lite konstigt att det låg en groda utfläkt på tallriken.

Killing Fields & Tuol Sleng

Publicerad 2012-09-25 16:58:13 i Äventyr,

Dagens ord - monsunregn!

Vi började dagen tidigt med att kl 8 hoppa på en tuktuk till The Killing Fields som ligger strax utanför staden. Det var väldigt intressant och hemskt att vara där och höra om alla som blivit mördade där under Pol Pots styre. Usch! Två gånger fick vi ta skydd pga hällregn! Can you say hello monsunregn? Andra gången det slog till ville det liksom inte avta så fort som vi ville så då var det bara att springa till tuktuken som gällde... Rekommenderar varmt att åka dit om någon ska till Phnom Penh i framtiden.

Sen tuktukade vi till det gamla fängelser Tuol Sleng där många hölls fängslade och dödades under Pol Pots regim också... Inte lika gripande som fälten men fascinerande att ha upplevt miljön.

Resten av dagen har vi strosat runt, bl.a. till en Wat-någonting som låg i en liten park i en stor rondell och till ytterligare en marknad.

Dagens bild: Therese vågade prova "Winter melon tea" till middagen. Det smakade dock inte gott. Alls! Vi kan inte riktigt säga vad det smakade men fantastiskt gott var det i alla fall inte ;)

Imorgon bussar vi vidare till Siem Riep!

Phnom Penh

Publicerad 2012-09-24 17:01:05 i Äventyr,

Idag har vi åkt tuktuk och gått en massa (som vanligt!). Vi började dagen med strålande solsken och allt efter som dagen gick byggdes molnen upp... På sena eftermiddagen började det regna och åska lite och så har det hållit på sen dess. Lite mysigt.

Vi har vart förbi Russian Market, flera tempel och något som heter Olympic Stadium men där har det tydligen aldrig hållits ett OS men den heter det i alla fall.

När vi var vid ett tempel - har inte i huvudet vad det hette - så kom en munk fram och pratade med oss. En tvättäkta med orangea munkkläder. Vi förstod inte så mycket av vad han sa men han var glad och trevlig :) Vi träffade på hans lärare också - en munk i likadana orangea draperier bara lite skrynkligare i ansiktet och med väldigt få tänder kvar :)

Bilder från tuktuk-åkturen och stadion när molnen närmade sig.

Kambodja!

Publicerad 2012-09-24 11:22:03 i Äventyr,

Detta skulle publicerats igår (uppkopplingen krånglade lite) :)

Nu är vi häär! Vi lyckades ta oss ur Vietnam och in i Kambodja trots att typ ingen av oss turister på bussen förstod vad vår "guide" försökte säga till oss.

Vi befinner oss nu på hostlet i Phnom Penh och här tänker vi hålla oss i alla fall 3 nätter. Det är nog det mest backpackiga stället vi bott på hittills - trevligt.

Vi klev på bussen typ 08.00 imorse och runt 15.00-tiden var vi framme. Så då knallade vi ca 4 km till hostlet - det var underbart efter att ha suttit still så länge. Det var mulet och ganska "svalt" vilket uppskattades av oss. Vi åkte igenom ett antal störtskurar med bussen - kan vi säga monsunperiod? ;) Vi håller bara tummarna att skurarna kommer när vi äter lunch ;) (om de nu prompt måste komma)

Dagens middag = pizza! Värsta gott var det! Haha, hade lite sug efter något annat än ris eller nudlar. Therese var duktig och åt en Khmer-rätt som var någon form av curry med grönsaker.

Dagens bilder = bussen, kambodjansk landsbygd och en sevärdhet vi gick förbi på vägen till hostlet ;)

Ho Chi Minh City

Publicerad 2012-09-23 01:56:11 i Äventyr,

Idag far vi vidare mot nya äventyr i Phnom Penh, Kambodja!

Tänkte bara skriva lite kort om vad vi gjort här i Saigon/HCMC under våra dagar.

Första dagen gick vi bl.a. till en marknad, de ser ungefär likadana ut allihopa men det är kul att känna stämningen i alla fall. Den här marknaden låg nästan i en rondell som den delade med en busstation och bensinmack = galen trafik! Sen gick vi till katedralen som heter Notre Dame och det gamla postkontoret som låg i en väldigt vacker byggnad (det var postkontor där fortfarande). Sen begav vi oss till den botaniska trädgården och satt utanför vid ett tempel för det kostade att gå in i parken :)

Andra dagen åkte vi på utflykt till Cu Chi-tunnlarna och Cao Dai-templet. Det var häftigt att se. Tunnlarna var supersmala! Vi fick prova att gå igenom en liten del av tunnlarna som gjorts lite större för att passa turister - det fanns ju inte mycket svängrum även om de var större än originalen. Drygt 250 km tunnlar finns det på en yta av ca 150 kvadratkilometer. Helt galet!

Idag har vi knatat runt i staden (det vi gör bäst) och varit vid lite tempel/pagoder och nere vid floden. Insupit lite atmosfär i en park där det plötsligt började regna så alla som var där skyndade in där det fanns tak - men snart hade det regnat klart :)

Bilderna kommer från Cao Dai-templet, busk-draken kommer från parken vi var i idag och Notre Dame-katedralen.

Maten i Vietnam

Publicerad 2012-09-22 16:45:25 i Äventyr,

Farfar (och ni övriga :)) - här kommer ett långinlägg om maten!

Till frukost har det blivit baguette för det mesta (Vietnam var ju fransk koloni för ett tag sedan). Och det finns inte så många olika att välja på, det är vit, ljus och luftig baguette som gäller. På första hostlet ingick frukost så där fick vi baguette med sylt och Glada Kossan-ost... Och ungefär så har frukostarna varit nu sista dagarna i HCMC också. Men i en period, när vi var i Da Nang och Nha Trang var det Wasa knäckebröd som gällde för det hade vi lyckats hitta i någon affär. Lite torrt kanske men det gick ner det också :)

I lunch och middagsmats-området har vi provat på det mesta som det vietnamesiska köket har att bjuda på, tycker vi i alla fall.

Nudlar - Det har varit nudelsoppor med platta, vita risnudlar och vårlök (har vi fått på flera ställen när vi båda två ätit vegetariskt... Therese är ju vego). Sen har vi provat på friterade nudlar med stekta grönsaker - smakade som salta pinnar. Stekta grönsaker och kött med risnudlar och sås osv. Heter pho på vietnamesiska.

Vårrullar - Med kött, utan kött, med krabba och räkor, ja man kan säga att vi har frossat i vårrullar (framförallt jag). Doppade i soja, någon form av asiatisk majonnäs och/eller sötsur sås. Oftast med ris.

Ris - Ja, när man inte får risnudlar får man oftast det vitaste, klibbigaste riset man ätit. Till kött, till grönsaker, till vårrullar. Vi envisas med att äta allt med pinnar vilket troligtvis gör att vi har "turist" stämplat i pannan för ofta äter vietnameserna med sked eller gaffel när det är ris eller soppa till mat. Heter cóm på vietnamesiska.

Baguette - Små gatuvagnar står det överallt som säljer verkligen allt möjligt. Ikväll käkade vi vietnamesiska baguetter med en fyllning som bestod av lite allt möjligt, vi tror att det bl.a. var - tofu, kyckling, mosad anjovis, koriander, soja, gurka, tomat och någon övrig sås. Therese åt såklart vego varianten.

Frasiga fyllda pannkakor - I ett hål i väggen i Da Nang åt vi detta. Små matiga pannkakor som de fyller med gottiga saker. Vi fick våra fyllda med böngroddar och vårlök. Kanske inte en jättesensation för smaklökarna men gott med soja till.

Sås - Till det mesta får man små skålar med sås. De mest populära hos mig och Therese är den sötsura och sojan. Sen finns det ibland torkad, smulad chili i en skål på bordet - väldigt starkt enligt Therese som har provat. Någon form av majonnäs brukar man få till vårrullarna också, den smakar ofta inte så mycket. Chilisås på flaska finns också och det är ofta lite läskigt orange och geléig i konsistensen, denna har jag valt att avstå men Therese som är lagd åt det lite starkare, kryddigare hållet när det gäller mat är ett stort fan.

Grönsaker - Ja, grönsaker blir det i varje lunch och middag och hälften av det vi äter har vi ingen aning om vad det är. Det är i alla fall mycket vårlök, salladskål, morötter, vanlig gul lök. Sen har vi även ätit ockra, tapioka fick vi smaka igår och mycket av en spenatliknande bladgrönsak som man ofta får ett berg av och som är supergott.

Kryddor - Oftast så är ju maten inte jättekryddstark utan stekt/kokt i någon god fisksås eller buljong. Ofta får man dock ett berg av mynta och/eller koriander vid sidan av sin rätt, förmodligen för att man ska kunna krydda själv antar vi. Salt och peppar står oftast inte på bordet, i alla fall inte salt men peppar kan man ibland hitta. Soja är ju den främsta saltmetoden i maten :)

Det här blev ett fett långt inlägg utan några bilder... Det är ju inte alltid det roligaste men nu vet ni vad vi tuggat i oss de senaste dagarna :)

Dong

Publicerad 2012-09-21 15:13:01 i Äventyr,

Ja, här i Vietnam har man valutan Dong. Den går typ inte att få tag på utanför landet så vi hade med oss lite dollar och kort för ATMer och det har gått fint hittills. Varje gång vi tar ut pengar tar vi ut en sisådär 1 000 000 dong. Känns ju lite fräsigt att vara miljonär sådär hipp som happ.

10 000 dong är cirkus 3 kronor och 50 öre så det är lite bökigt att räkna ut vad saker kostar men det mesta är rejält billigt ;)

Något som är väldigt skönt är att de inte använder sig av mynt utan enbart sedlar = perfekt i våra fräsiga turist-magväskor som vi har våra pengar i. (en parentes är ju att väskorna sitter under tröjorna när vi är ute och upptäcker. oftast...)

Jättebuddha i Nha Trang och Saigon

Publicerad 2012-09-21 12:58:41 i Äventyr,

Följande inlägg skulle publicerats igår men knackig uppkoppling och gammal app sa inte okej så vi gör ett nytt försök.

Igår innan vi satte oss på tåget (som gick i tid) så vandrade vi runt i Nha Trang, bland annat till denna jättebuddha som låg ca 169 trappsteg upp. Det tog om man säger så för solen gassade. Ganska fin utsikt över staden hade man där uppifrån också.

Nu är vi minsann i Saigon eller Ho Chi Minh City... Vi bor på ett hotell/hostel på en av de minsta, mest insnärjda gatorna ever - vi höll inte på att hitta men tillslut minsann. Idag har vi vandrat runt staden och det blir en tidigt kväll - imorgon ska vi på utflykt.

Icke att förglömma - vi har fått känna på lite av monsunperioden, det regnade lite lätt när vi skulle leta middagsrestaurang (och självklart hittar man typ inte en ända restaurang då...)

Nha Trang

Publicerad 2012-09-18 13:00:29 i Äventyr,

Kl 21.56 skulle tåget gått. Klockan 00.00 rullade det från perrongen i Da Nang mot Nha Trang. Men det gick ingen nöd på oss, vi roade oss bäst vi kunde med M.I.G-spel och bokläsande. Vid nio-tiden imorse var vi framme. Hot hot kan man väl säga om vädret. Efter att vi checkat in på hotellet/hostlet knatade vi runt lite och hamnade på en enorm marknad (har vi lyckats med på alla ställen hittills) och prutade för första gången på resan. Vi kom överens om att vi ska bli prutexperter innan resan är slut. Vi får väl se hur det går.

Vi åt en av resans hittills bästa luncher på en restaurang som heter Viet Nam. Därifrån kommer dagens bilder :) Grönsaker med nudlar och vårrullar blev det. Och supergod mango till efterrätt!

Efter att vi svettats som grisar under promenaden gick vi ner till stranden här i Nha Trang och tog vårt första dopp på resan. Det var lite läskigt höga vågor så något rejält badande blev det inte men nog väl ett dopp.

Imorgon kväll hoppar vi åter igen på tåget och då ska vi minsann till sista stoppet i Vietnam - Saigon (aka Ho Chi Minh City).

Da Nang

Publicerad 2012-09-16 11:54:43 i Äventyr,

Efter 16 timmar tåg så har vi idag kommit till Da Nang. Vi hoppade på tåget igår runt 15.45-tiden och hoppade av idag runt 8-tiden. Vi sov i en sk. "hardsleeper"-kupé dvs inte så mkt stoppning i madrasserna men lite var det allt. Det finns 6 sängar i varje kupé - jag och Therese hade de två mellansängarna. Nedanför oss hade vi barnfamiljer... Det kan man ju säga vad man vill om. Men såhär i efterhand känns det som att det gick ganska smidigt - vi fick lov att fråga folk när våran station kom för det var inte så tydligt skyltat eller utrop som vi förstod.

När vi kom hit till Da Nang började vi vandra mot hotellet/hostlet. Vi hade inte fått med oss ngn karta på var det låg men vi skrev upp namnen på de stora vägarna och tänkte - det kan väl inte vara så svårt... Och det var det inte ända tills vi kom till stranden (som är ganska stor och lång). För då tänkte vi att då ser vi hotellet (öhh... nej) eller så kan vi fråga någon (funkade inte heller som planerat). Så efter ett bra tag (vi hann äta lunch också) tog vi en taxi - då var det drygt en km kvar tydligen ;)

Efter det har vi slappat på rummet och gått på den superblåsiga stranden. Det har varit fint väder men blåsigt. Det var röd flagg så det blev inget badande men det var väldigt varmt och skönt i vattnet. Stranden var i stort sett öde - säkert pga blåsten och sen har vi konstaterat att det kanske inte riktigt är säsong ;)

Redan imorgon kväll tuffar vi vidare med tåget till Nha Trang. Över och ut!

Ha Long Bay

Publicerad 2012-09-14 17:08:00 i Äventyr,

Idag har vi varit på dagsutflykt till Ha Long Bay som ligger en bit utanför Hanoi. Totalt har vi suttit 7 timmar i buss idag men a/c hade den så det fanns inget att klaga på.

Vi blev upphämtade imorse vid 8.30 och avlämnade ungefär 12 timmar senare. Då hade vi hunnit se en liten del av de maffiga kalkstensöarna, besöka en grotta och se en "flytande stad". Vi kände att det räckte med en snabbvisit för oss - annars är det vanligare med 2 eller 3 dagars utflykter dit då området är väldigt stort.

Imorgon spenderar vi vår sista dag i Hanoi och åker vidare mot Da Nang med tåg runt 15-tiden. Vi kommer fram till Da Nang på morgonen dagen efter så det blir en härlig lång tur genom halva Vietnam. Hur det kommer vara med uppkoppling och uppdateringar i Da Nang får vi se :)

Ho Chi Minh Mausoleum

Publicerad 2012-09-13 17:32:39 i Äventyr,

Här har vi bland annat varit idag och turistat - Ho Chi Minh Mausoleum. Vi har gått minst lika mkt som vi gjorde igår = långt! Och lyckats se väldigt mycket av Hanoi.

Dagens favorit var Temple of Literature som var ganska stort och fint. Rekommenderas om någon av er ska hit någon dag :)

Annars kan vi rapportera att vädret idag har varit grått och härligt med en skön fläkt typ hela dagen - ganska skönt efter gårdagens värme- och luftfuktighetschock ;)

Imorgon har vi nya äventyr inplanerade...

Hanoi!

Publicerad 2012-09-12 13:42:19 i Äventyr,

Nu är vi här! Det är helt galet - vi kan inte riktigt fatta att vi till slut är här. Så här ser det i ska fall ut, vårt lilla, smala hostel. Standarden kan man väl säga vad man vill om men toa på rummet och varsin säng räcker långt.

Vi gissar att temperaturen ligger på 30+ och härligt mycket tropisk luftfuktighet - nu är det bara att vänja sig ;)

Vi har varit ute och gått hela dagen. Vi kom fram till hostlet typ 11-12 tiden och sedan dess har vi vandrat runt halva Hanoi. Vi har lyckats att inte bli överkörda (än). Folk kör som galningar men bara man går över gatan långsamt så att de ser att man är på väg går det bra... Oftast. Mycket tutande i trafiken men folk är kolugna, bara hetsiga till sättet när de kör och så tutar de tydligen för att meddela andra förare att de finns...

Vi tog oss till tågstationen och bokade tågbiljetter inför kommande resa här ifrån. Gick till en fin park med en liten "insjö" och satt i skuggan och pustade ut och konstaterade att vi inte fattat att vi riktigt är här än...

Vi hörs!

Test

Publicerad 2012-09-04 23:17:14 i Everyday,

Håller på att göra om designen här på bloggen då det kommer bli reseblogg ett bra tag framöver så här kommer ett provinlägg : )
Bild från när jag och Lovisa var i Egypten.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela